Naslovna942x276


U prostorijama društvenog doma u Radošiću, Općina Lećevica dana 26.svibnja 2023.g. održana je završna konferencija projekta "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza III pod nazivom SVI ZA LEĆEVICU 2“. Podsjetimo, cilj ovog uspješnog projekta bio je poboljšati kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, kroz povećanje zaposlenosti i poboljšanje socijalne uključenosti u lokalnu zajednicu.

 

ZavrsnaZazeliIIIfata 2

 

Projekt je uključivao zapošljavanje ukupno 16 teže zapošljivih žena iz ranjive skupine, čime se utjecalo na povećanje njihove zaposlenosti i smanjenje siromaštva. Žene su se brinule o ukupno 97 korisnika na području Općine Lećevica. Starijim osobama u njihovim domovima, pomagale im u njihovim svakodnevnim aktivnostima poput pomoći u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština. Pružale su i pomoć u pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.). Kroz razgovore i pratnju pružale su emocionalnu podršku i pomoć u raznim društvenim aktivnostima, a sve kako bi se starije osobe osjećale uključenima u društvo i prevenirala se njihova institucionalizacija. Istaknuto je na završnoj konferenciji kako je nužna deinstitucionalizacija pomoći starijim i nemoćnim osobama dokle god mogu ostati u svojim domovima.

Partneri projekta, provedenog u organizaciji Općine Lećevica, bili su Hrvatski zavod za socijalni rad i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Načelnik, Ante Baran je čestitao je svim akterima projekta kazavši kako je kroz njegovu provedbu onima koji se nalaze u težoj materijalno-socijalnoj situaciji omogućen kvalitetniji život, te veća uključenost u društvo. „Ovo su projekti koji iznimno vesele. Svima koji su sudjelovali hvala od svega srca. Na konferenciji su također predstavljeni planovi za nastavak projekta prijavom na najavljenu fazu IV, te je istaknuta potreba za daljnjim ulaganjem u ovakve programe.

 

ZavrsnaZazeliIIIfata 3

 

Danira Kujundžić, pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove , te EU fondove  Općine  Lećevica  i voditeljica projekta  istaknula je ukupnu vrijednost projekta od 104.989,00 eura, a što je financirano  bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (85%) te Hrvatskog državnog proračuna (15 %) Kroz „Zaželi - program zapošljavanja žena - faza III - SVI ZA LEĆEVICU 2“, navela je  Kujundžić , zaposlilo se  ukupno 16 žena, obuhvaćeno je  97 korisnika, starijih i invalidnih osoba, kojima su osigurani vrijedni sati  druženja i razgovora uz 576 podijeljenih paketa sa higijenskim i kućanskim potrepštinama.

 

„Perspektiva projekta, uz veća financijska EU sredstva u novom planskom razdoblju, vrlo je obećavajuća“, kazala  je pročelnica.

Izvor: www.dalmacijadanas.hr

 

izbori lokalni 2021 logo za web

 

 

Imovina Logo

 

Ra Lasta LOGO 760x646 1