Naslovna942x276

2. Karlovac zajednicka

 

U sklopu EU projekta ''Grad Split – tehnička pomoć ITU PT'' predstavnici korisnika Urbane aglomeracije Split su imali priliku posjetiti 4 ITU grada u RH u kojima se provode projekti sufinancirani bespovratnim sredstvima iz ITU mehanizma u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Samo studijsko putovanje organizirano je u svrhu razmjene iskustava i upoznavanja primjera dobre prakse uspješno provedenih ITU projekata u Republici Hrvatskoj, ali i izazova tijekom same provedbe, stoga je 40 predstavnika jedinica lokalne samouprave iz obuhvata Urbane aglomeracije Split, Posredničkog tijela za provedbu ITU mehanizma (ITU PT Split) te Prometa d.o.o. Split i Muzeja grada Splita kao korisnika i provoditelja ITU strateških projekata Urbane aglomeracije Split tijekom četverodnevnog studijskog putovanja, od 21. studenoga do 24. prosinca 2023., posjetilo brojne ITU projekte na području Urbane aglomeracije Rijeka te Urbanih područja Zadar, Karlovac i Pula.

Grad Karlovac je iznio iskustva tijekom provedbe ITU mehanizma na svom urbanom području, posebice u iznimno zahtjevnom ITU projektu obnove vrelovodne mreže u gradu Karlovcu, kojemu je korisnik Gradska toplana d.o.o. te su posjećeni i  brownfield ITU projekti „Kino Edison“ i „Poduzetnički centar Nikola Tesla“ u sklopu kojeg djeluje i Experience Centar Nikola Tesla koji je sve oduševio svojim interaktivnim i multimedijalnim postavom.

1. Zadar tehnicka skola

U sklopu posjeta Urbanom području Pula upriličen je prijem u Gradskoj upravi, kod zamjenika gradonačelnika Bruna Cergnula, te su potom posjećeni uspješno realizirani ITU projekti i to „Poduzetnički centar Coworking Pula“, „Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod“ (tunel Zerostrasse i Kaštel), „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta – Pula“ te „Revitalizacija područja zaštićene renesansne jezgre Općine Svetvinčenat“ (Kaštel Morosini-Grimani). Načelnik Općine Svetvinčenat, Dean Perković je sa svojim suradnicama primio delegaciju te informirao i upoznao sve o brojnim projektima koje provode, znamenitostima i baštini te male i uspješne Općine Urbane aglomeracije Pula.

Urbana aglomeracija Rijeka delegaciji je predstavila svoje projekte iz područja kulture, poduzetništva i brownfielda: projekt Revitalizacije kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt u sklopu kojih je obnovljena Dječja kuća te zgrada T-objekta koja uskoro postaje nova Gradska knjižnica u sklopu Art kvarta Benčić. U Opatiji koja je također dio Urbane aglomeracije Rijeka, posjećena su dva ITU projekta: poduzetnički projekt „Uspostava poduzetničkog inkubatora Hubbazia Grada Opatije“, te projekt kulturne baštine „Revitalizacija Ville Angioline“, dok je Grad Kastav predstavio četiri lokacije financirane iz ITU mehanizma i to brownfield lokaciju buduće gradske uprave  – Revitalizacija bivšeg postrojenja „Preda“, lokaciju Poduzetničkog inkubatora Kaspi, te lokacije Crekvine- pozornice na otvorenome u gradskoj jezgri i Lokvine- trg u gradskoj jezgri koji su dio velikog strateškog integriranog projekta Urbane aglomeracije Rijeka  „Povežimo se baštinom“.

3. Karlovac vrelovod

Za kraj studijskog putovanja u prostorijama Kneževe i Providurove palače u Zadru su predstavljeni realizirani ITU projekti Urbanog područja Zadar i to: Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade s uređenjem okoliša, Izgradnja infrastrukture Gospodarske zone Crno, Izgradnja specijaliziranog Poduzetničkog inkubatora, Projekt implementacije pametnih prometnih rješenja - ZUM 4.0 i ITS – Inteligentni prometni sustav te su posjećene i lokacije ITU projekata: „Obnova stare Tehničke škole“ u novi Sveučilišni centar te „Obnova kompleksa bivše crkve i samostana Svetog Nikole“ Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Sudionici studijskog putovanja su bili zadovoljni što su bili u mogućnosti čuti iskustva svojih kolega iz drugih ITU gradova, načine rješavanja izazovnih situacija tijekom provedbe projekata, od COVID pandemije, povećanja cijena radova i materijala, konzervatorskih zahtjeva kod projekata kulturne baštine, a koji su bili najbrojniji i najzanimljiviji zbog načina prezentiranja kulturne baštine, materijalne i nematerijalne na originalne načine, upotrebljavajući moderne tehnologije, aplikacije, VR naočale kod prezentiranja baštine. Bilo je zanimljivo vidjeti i poduzetničke inkubatore, coworking centre moderno uređene i prilagođene današnjim poduzetnicima, kao i čuti priču o Centru za mlade u Zadru koji se prostire na 4.500 mte vidjeti novouređeni prostor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru koji je bio napuštena stara Tehnička škola koju je Zadarska županija darovala Sveučilištu, a Grad Zadar omogućio obnovu sredstvima iz ITU mehanizma.

13. Pula prijem

Najčešće riječi koje su se mogle čuti u izlaganjima domaćina su bile suradnja, integriranost, sinergija, upornost, ustrajnost, a najvažnije je da su svi predstavljali svoje projekte iz srca i s ponosom što su svi uspješno i na vrijeme završeni, a naročito ako su prošli bez financijskih korekcija zbog utvrđenih nepravilnosti.

Podsjetimo, ITU mehanizam u financijskom razdoblju 2014. – 2020. provodio se u osam najvećih urbanih središta – Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Slavonskom Brodu, Puli i Karlovcu, uključujući i njihove susjedne jedinice lokalne samouprave koji zajedno stvaraju prostorno-funkcionalnu cjelinu – urbanu aglomeraciju odnosno urbano područje u kojima su gradovi pokretači gospodarskog razvoja i suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave. U obuhvat Urbane aglomeracije Split ulazi 13 gradova i općina na čelu s Gradom Splitom, a koji su u prethodnom financijskom razdoblju 2014. – 2020. ugovorili te proveli ili još provode 44 ITU projekta kojima je dodijeljeno 44,1 mil € bespovratnih ITU sredstava, dok je za razdoblje 2021. – 2027.g. osigurano bespovratnih 55 mil € za projekte Urbane aglomeracije Split.

14. Pula ispred hrama zajednicka MV

 

Izvor: Urbana aglomeracija Split

 

izbori lokalni 2021 logo za web

 

 

Imovina Logo

 

Ra Lasta LOGO 760x646 1